De Bradley Smoker geschiedenis


Bradley Smoker is pas echt begonnen toen mijn vader in de jaren zeventig een overeenkomst sloot met een meester in het roken. Het verhaal gaat dat deze meesterroker niets wist hoe hij zalmen moest vangen en daarom vroeg hij mijn vader om advies. Mijn vader zei dat als hij graag wilde leren hoe je vis moet vangen, hij dan mijn vader zou moeten leren hoe je zalm rookt. Het was een heel stuk makkelijker om toendertijd zalm te vangen. Als dit akkoord vandaag gesloten zou worden, betwijfel ik of Bradley Smoker zover zou zijn gekomen. Hoe dan ook, deze meesterroker leerde hoe hij zalm moest vangen. Mijn vader vertelde hem eigenlijk de belangrijkste regel van het vissen …ga niet vissen in de verkeerde seizoenen van het jaar..

Dus de man hield zijn belofte en gaf mijn vader enkele rookrecepten en hielt het daarbij simpel met veel voorkomende ingrediënten en vertelde mijn vader het geheim van voedsel roken. Hij zei dat je de rook eenvoudig en simpel moet controleren. Toen werd daarmee bedoeld dat het zaagsel voortdurend in de gaten moest worden gehouden, laat de warmte nooit door het brandende zaagsel te hoog raken, en het belangrijkste is nog; laat nooit het hout tot as verbranden. Bekijk het hout als het brand, wanneer het roodgloeiend begint te worden en er vlekken van witte as verschijnen, moet het verwijderd worden.Vervang deze dan onmiddellijk door nieuw zaagsel en blijf roken zoals het recept vereist. Dat is het, simpel hé? Ik heb het zomaar weggegeven….

Ik ben bang dat dat het nog niet helemaal was. Er is nog veel meer te doen rond het roken dat ik elke dag nog steeds bijleer. Ik wordt er constant op aangesproken door al die rokers die er wereldwijd zijn, dat er nog veel te ontdekken valt wat nog niet is uitgeprobeerd. We zullen proberen u op de hoogte te houden. Wilt u meer weten over ons, blijf dan lezen. Ik beloof het om niets weg te laten. Met dit eenvoudige principe over eten roken is mijn vaders meesterwerk stevig in beginselen en regels verankerd. Hij is op zoek gegaan naar een roker die precies deed wat deze man zei dat moest gebeuren (de rook controleren). Destijds gebruikten ze een broodovenschep, voor het rookhuis een oude gietijzeren koekenpan en voor het zaagsel een hete plaat om de rook te genereren. De andere belangrijkste eis was een goede hoeveelheid aan vrijetijd om niets te doen en te kijken naar rook dat rookt, dit is als het kijken naar het drogen van verf. Dit brengt mij bij mijn oom die toevallig een professional bleek te zijn in beide inspanningen! Hij is toevallig ook een vrij goede uitvinder.

Ze zijn begonnen om een roker te maken die schone continue rook produceert zonder de noodzaak van voortdurende aandacht. Ze probeerden alles om de verbranding van zaagsel te beheersen, zelfs onderzochten ze de verbranding van verschillende soorten zaagsel en lag het idee van in water gedompeld zaagsel voor de hand. Dat maakte stoom, totdat het zaagsel droog genoeg was om te beginnen met roken, bah! Grotere stukken hout vereisen meer energie om te beginnen te branden, dit werkte niet omdat ze zo nooit de hitte konden beheersenen en het was onvermijdelijk dat het hout tot as brandde waardoor elke poging tot het maken van goed smakend eten verviel.

Je wilt niet geloven wat voor truckjes er allemaal werden uitgeprobeerd die geheel niets uithaalde waardoor ze uiteindelijk weer terug gingen naar het beginsel van het maken van het beste zaagsel voor het maken van rook maar nu in kubusvorm gesnedenen niet te fijn zoals van de zaagwerkbank. Maar hoe controleer je zaagsel? Veel succes ermee! De Bradley Smokerbisquetten werden toen voor het eerst ontwikkeld. De grootte, vorm en dichtheid was cruciaal en het werkte. Het creëerde een schone rook, brandde niet af tot as en had weinig warmte nodig om te roken. Misschien nog wel het belangrijkste; het kon snel worden gedoofd. Je zou kunnen zeggen dat ze de eerste voedselroker hadden uitgevonden die het roken kon stoppen. Dat zou echter de halve waarheid zijn.

Dit is net zoiets als de Kip en het Ei. Wat was er het eerst, de Kip of het Ei? Nu moesten ze nog een rookkast ontwikkelen. Opnieuw moesten ze terug naar de regels en beginselen van het roken. De rookkast veranderde niet veel, echter werd de hete plaat vervangen door een verwarmingselement met lagere temperaturen en werd de pan vervangen door een uitgebreid invoersysteem om continu de bisquetten aan het warmte-element aan te vullen waardoor een continue rook werd gemaakt. In plaats van het proces te stoppen om het verbruikte zaagsel te verwijderen, werd er een waterbad aan toegevoegd om de bisquetten te doven en een tweede verwarmingselement om de temperatuur van de rokerij te controleren; een paar andere vereiste stukken werden er nog aan toegevoegd om daartoe te komen wat nu de Bradley Smoker is.

Dit werkte prima, maakte fantastische rook, en het eten dat er uit kwam was ronduit uitstekend. Lokale chefs waren de eersten die de Bradley Smoker in handen kregen. Wanneer u er klaar voor bent, laat het ons weten of bezoek een van onze dealers om meer te weten te komen over Bradley Smokers, het roken van bisquetten, vleesmarinades en vele andere producten die wij aanbieden
 
Met vriendelijke groet,
Wade Bradley